Nem ártana tudni, hogy egy nőnek hogyan is kellene viselkednie

Remélem, nem bántok meg senkit azzal, amit most írok. De határozottan az a véleményem, hogy a nők nagy része baromira nem tudja, hogy mi is lenne a dolga, hogyan kell egy nőnek viselkedni és milyen szerepet kellene betöltenie egy családban. Amúgy meg tényleg vannak, akik alkalmatlanok anyává válni...mondjuk, azzal nincs is baj egészen addig, amíg ki nem találja magának, hogy neki "gyerek kell".

Hát mi a túrónak kellene ugyan neked egy baba, ha csak azért nem, hogy egy újabb szerepben tetszelegj, te Miss Jajdeszépvagyok? Hogy a négyszázezres babakocsiban tologasd a gyereket, meg siránkozz, hogy "szülés utáni depresszióm van", holott csak lusta vagy felkelni a gyerekhez éjjel...Nos, az én anyukám mondott egy nagyon jót, amikor egy ilyet hallott..."Nem depressziója van ennek, hanem ideje. Foglalkozzon inkább a gyerekkel, ne kibúvót keressen" Szóval igen, ebben azért mégiscsak van valami. (És most tekintsünk el attól, ha valaki tényleg ebben a betegségben szenved, nem róluk szól a bejegyzés, hanem azokról, akiknek egy kibúvó érv arra, miért is nem akarnak semmit sem csinálni a sóhajtozáson kívül). 

Szerintem azért (is) ilyen idióta a társadalmunk, mert felnőtt egy olyan generáció, aki megszokta, hogy ajnározzák, hogy minden róla szól, hogy Ő és Ő és Ő van a középpontban, a problémákat megoldják helyettük és amikor nehézség adódik, áll bambán, hogy "namostmilesz". Aztán az is ott van, hogy nem tudja, hogy mitől nő a nő és mitől férfi a férfi, így meg igen nehéz anyává és apává válni, megfelelő szülői mintát mutatni. 

Ismerek olyat, aki "végigcelebkedte" a terhességét, tisztára trendi volt a nő, meg még a posztjai is folyamatosan a gyerekvállalásról meg a megfelelő gyerekcipőről szóltak. Gondoltam, ez igen, ez a csaj felkészül, de rendesen...Aztán a szülés után sírt, hogy sír a gyerek, meg most hogyan kell pelenkázni, egyedül ne hagyják vele, amúgy meg úristen, ő képtelen erre.Gyereket gondozni. Meg aludni akar. Nos, azért ezt illett volna mondjuk 40 héttel előbb jól átgondolni, mert a gyerek nem visszaváltható dolog, szóval az ott marad, egy életre.

Az ilyen típusú nők persze ráfogják a szülésre a hangulatváltozásukat, sajnáltatják magukat, hogy így a gyerek miatt, úgy a gyerek miatt és mindig kib@szott jó kifogásuk van arra, hogy ők miért is nem csinálnak semmit. Az apa és a család persze jól helytáll (muszáj), meg toleránsak is...egy darabig. Aztán a Gyereknevelésre Képtelen Miss Jajdeszépvagyok csodálkozik, ha elválnak tőle, akkor meg ott marad a gyerek, akit a legjobban sajnálok. De az is van, hogy az Apa beáldozza magát és inkább a családdal marad, mert tudja, hogy így legalább a gyerek gondozva van. Mert szereti annyira a gyerekét, hogy inkább elviseli a hisztit, az önsajnáltatást és megpróbál a gyereke felé kompenzálni. Egy nő alkalmatlansága az anyaságra két másik embert tesz tönkre. Remek.

Szóval szerintem a kulcs a nő kezében van. Próbálkozzunk már meg felfogni, mi, nők, hogy mi vagyunk a családi tűzhely őrzője. És ez nem azt jelenti, hogy nekünk kell főzni. Sokkal inkább azt, hogy mi biztosítjuk a melegséget, hogy ne fagyjanak meg a szívek, ne tűnjenek el érzések..sajnos nem pozicionáljuk megfelelően magunkat, mert annyi más szerepben kell megfelelni, tudom. Munka, gyerek, család, magadra meg nem marad idő és fáradt vagy és nyűgös.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de az én nagymamám hajnalban kelt és mire felébredt a család, már be volt gyújtva, kész volt a tea, a reggeli, soha nem láttam szomorúnak és egyetlenegyszer sem hallottam panaszkodni, hogy ennyi gyerek van, meg mennyi munka és mellette a háztáji. Tette a dolgát és olyan érzelmi biztonságot nyújtott a család minden tagja számára, ami a mai napig, a halála után sem múlt el. Mert a gondoskodása, törődése egy életre megfelelő lelki útravalót adott mindannyiunknak. A főztjében ott volt a szeretete, amitől a"mama főztje" a legfinomabb.

Ma már legtöbbször mirelit, előregyártott ételeket esznek a gyerekek, gyorsan legyen kész, ne kelljen figyelmet fordítani rá...Nem tudom, ki érzi át, mit is akarok ezzel üzenni. Mielőtt még elkezdenének az ultrafeminista, nagyliberális női jogvédők kommentelni, szeretném hangsúlyozni, hogy nem gondolom azt, hogy a nőnek csak otthon, a konyhában a helye, meg maradjon csendben és kuss a neve. De nézzétek meg azokat az ősi társadalmi rendszereket, például afrikai törzsek, ahol mindenki tudja, mi a feladata, ahol a férfi vadászik, a nő gyereket nevel, főz. Szerintem baromira nincs "szülés utáni depressziójuk" és nincs gond a tisztelettel sem, mert a fiatalok tisztelik az időseket, a nő a férfit, a férfi a nőt. Szóval kéretik most kicsit elgondolkodni azon, hogy a nagy liberalizmus hova vezetett, mondjuk az amerikai társadalomban. Megőrültek az emberek, mert felcserélődtek, összemosódtak a szerepek, nincs identitás vagy torz a kép...(És külön bejegyzést fogok szentelni a "Gyerekmentes Övezet" rajongóinak, mert megéri.)

Azt gondolom, hogy ezt csak kicsiben tudjuk elkezdeni megváltoztatni. Amikor a gyereket nem a tévé neveli fel, hanem te olvasol neki esti mesét. Amikor meghallgatod, figyelsz rá, nem a telódat nyomkodod...amikor megkérdezed a férjedtől, hogy milyen napja volt és nem azt mondod, hogy "egyél, amit találsz", hanem készítesz neki valami vacsorát...közösen étkeztek, nem kutyafuttában. Azt hiszem, rajtunk, nőkön nagyobb a felelőssége annak, hogy milyen lesz a jövő, mint gondolnánk. És nem a politika fogja ezt jó irányba vagy rosszba terelni, hanem Te vagy Én.. És a lányod, akinek megtanítod, hogyan kell takarítani, főzni, babázol vele, nem csak az ipadjét nyomkodja...És aki nem fog meghátrálni, ha a saját gyerekét nem tudja álomba ringatni és nem hív majd kétségbeesve, hogy valaki oldja meg helyette a pelenkázást. Mert ha nem helyezzük vissza magunkat a melegség őrzőjének szerepébe, ha nem találunk vissza önmagunkhoz, azt hiszem, abban egyetértünk, hogy dilettáns és torz világban fogunk élni. És ez a jövő már elkezdődött.

Szeretettel: 

Jurák Kata

83
http://kata.blogstar.hu/./pages/kata/contents/blog/32787/pics/lead_800x600.jpg
anyaság,felelősségvállalás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 83 db hozzászólás érkezett!
iza 2016-12-29 17:29:21
Kedves Kata,Nem artana kicsit utannaolvasni mit is jelent a mai tarsadalomban nonek, meg ferfinek - illetve pontositok Embernek lenni fokent, nem megfelelni holmi elvarasoknak.

Nalunk nagyapa gyujtotta be a tuzet es a ferjem foz, mos, takarit, ettol meg senki nem szenvedett, sot.

Depresszioja minden anyanak van, csak az adagolas kulombozik es a tureshatar szemelyreszabott, onnan kezdunk erzekeny emberi lennye valni ahonnan kepesek vagyunk a sajat meg masok gyengesegeire epiteni, nem lerombolni azokat akik nem felelnek meg az elvarasoknak.

Az emberi egyutterzes fejlodese a csaladtol, a torzson, nemzeti, vallasi es ideologiai hovatartozason at az emberiseg es minden elo leny fele az ami az ember moralis fejlodesenek alapja, es a termeszetben minden ami nem fejlodik az bomlik.
Válaszolok
Lina válasza: Volarics bejegyzésére 2016-12-29 16:14:29
Nem mennék bele hosszabban, de meg köszönném a mély elemzés a mai 20-on éves nőkről. Az összes 20-on éves nő nevében.

Egyetlen kérdés, ha a 20-on éves nők (így kollektíve az összes, hisz így írja), nem tanultak meg nőnek lenni. Akkor ki nem tanította meg őket? A mai 40-60-asok, igen.

Na, ugye hogy nem lehet általánosítani?

Igen, minden generációban (mondjuk egy generáció 25 év, de mindegy) vannak felelőtlen egyedek, de véletlenül sem szabad általánosítani.Most abba nem mennék bele, hogy szerintem egy kapcsolat két emberen áll, és a férfinek a családi egyensúly, szeretet és béke kialakítása pontosan ugyanannyi szerepe van mint a nőnek, a férfinak nem átvenni kell a nőtől, hanem megosztani a nővel. Valószínüleg én vagy idealista, meg túl modern, hiszen ez a nő felelőssége, ahogy írja.
Válaszolok
Niki 2016-12-29 15:10:48
ez igaz es teljes mertekben egyetertek

csak sokszor nem tudjak a ferfiak milyen a 0-24 es felugyelet elvarjak h szules utan is fitt csinos legyel holott neha ez lehetetlen akkor jon a felre kacsintas.... es ugy mar keves ha csak a tuz mellett allok, nem tisztelik a terhesseget az utana jaro dolgot hogy elso a pici aztan majd a no az utolso sajat maga szamara ezt tisztelni es szeretni kellene nem megcsalni !
Válaszolok
tejútlefetyelő 2016-12-29 14:56:33
Egy férfi ismerősöm oldalán láttam meg az írást (hol máshol), és az első fele elég volt, hogy rögzítsem:Egy ostoba írás egy ostoba nőtől, aki valóban megmutatja (saját - nőalázó írásában), hogyan nem lenne szabad viselkedniük a nőknek. Az írás első mondatából (pontosabban a címből) lejön, hogy ez a MISS Picsa a nők alázásával (és teljes testi-lelki kizsigerelésével) akar a férfiak szemében nagyobbra nőni, nagyobbnak (jobb nőnek) látszani. Ez - ahogy a mellékelt ábra mutatja - egyeseknél sikerült is.Az ostobaság netovábbja, hogy a nőket azért hagyják ott az újszülöttel a kedves családfők, mert a nők "szülés utáni depresszióban" szenvednek, - mert ez a luvnya enyhén szólva is bagatellizál, lényegében nem ismer el egy orvosilag bizonyított betegséget - és minden kismamát lustasággal vádol, aki leterhelt vagy depresszióban szenved. Hát csodás!!!És itt a másik nagy dobása: a férfiak a nők miatt hagyják ott őket és joggal... Hát nem cuki??! Nem, a férfiak azért állnak tovább, mert 9 hónapig eleve nem tudtak kufircolni, aztán szülés, felépülés, szoptatás, és később az anya leterhelt a napi 24 órás otthoni (és egyéb) teendői miatt, amit a drága férfi nem tud elfogadni, ezért előveszi a 9 hónap alatt mellékpályára állított szeretőjét, vagy beújít valakit, és folytatja... Meg amúgy is, a nő szülés után már csak anya a szemében, nem pedig a "szexi cicababa" és egyébként sem tűsarkúban csipkés combfixben áll a tűzhely mellett, hogy a férjurának megfőzze a gourmet vacsoráját. Micsoda skandallum! Hát ezek a f*szfejek el is mehetnek a jó büdös... oda. A nyakukba köthetik ezt az idióta Katát is, és vihetik rabszolgának. (ezeket látom-olvasom és hallom mindenkitől, aki elszenvedett egy ilyen megalázó helyzetet, de nem azért , mert "jajdeszép" nem tudott volna felnőni a feladathoz.)Egy nő nem attól nő, hogy teljes szolgasorban (saját örömtől megvonva magát) 100%-os másoknak megfeleléssel élje le az életét. Ha ez kell egy férfinak, az már régen rossz.

Az a mondat külön ütős, hogy a "férfi beáldozza magát, és a családdal marad"... Hú, bazzzzz... Ez ki tudott jönni a szádon? Hogy egyelek meg, Katácska! Hát a férfinak áldozat a család???

Esküszöm, ez egy csodás mondat egy magát nőnek nevező szájából. El is árulta, honnan fúj a szél...Ilyen eszetlen tyúkok ostoba írásait inkább el kéne ásni, nem mutogatni, terjeszteni! Hál' Istennek, vannak igazi férfiak is, akik viszont átlátnak ezen a Kata-féle, férfiaknak tetszelgő szitán... (az írás első felét olvastam el, de az is több volt a kelleténél)Bizonyára vannak szélsőséges rossz példák gyereknevelésben, de ahogy azt látni, az önhibáztató (pontosabban nőtársainkat hibáztató) attitűd is épp olyan veszélyes. Sőt, sokkal rosszabb, mert ezek az önjelölt véleményvezérek, bloggerek állítanak be egy ROSSZ mércét a társadalomban, a férfiak és nők számára is. A férfiaknak ezért még nagyobb lesz az elvárásuk, mint eddig (pedig az sem kevés); a nőknek meg csak nő a bűntudatuk és csökken az önbizalmuk, és ha eddig nem volt depressziójuk, ezek után tuti lesz!Kedves nőtársaim! Szerintem mindenki érzi, mit kell tennie adott helyzetben (legyen az gyereknevelés, munka, család, bármi) , ne az ilyen Kata-félék mondják már meg a tutit. Mert ezek sunyin hozzák mindenkire a stresszt, a megfelelni akarást, az alaptalan bűntudatot. Negatív energiát áraszt és az senkinek nem jó.Közben felmenti a férfiakat minden bűnük alól. Hihetetlen!

(ja, és ennek semmi köze a szélsőséges, engem is elrettentő "leszarom a másikat", carpe diem liberalizmushoz, de a bigott konzervatív nézeten is túl kellene már lépnünk. (ahol Éva csak Ádám oldalbordájából készült, hogy szolgálja és szórakoztassa Isten fő művét, a férfit). Mert Isten férfi hangon ledörmögött, hogy ez így király... A nőnek azóta meg kuss a neve, mi?! Melyik ujjam mutassam?!

Az igazság valahol középen van. Horatius-i aranyközépút.Elsősorban EMBEREK vagyunk és másodsorban vagyunk csak nők, ezt sose felejtsük el!
Válaszolok
Gábor 2016-12-29 14:43:47
Kedves Kata!

Pontosan jól látod a helyzetet.

Ha tényleg így is gondolod akkor Te egy főnyemerény vagy!

Viszont lehet előadásokat kellene tartanod, hogy segíts észbe kapni azoknak akik nem reménytelennek!

A legjobbakat! :)
Válaszolok
Peter válasza: bejegyzésére 2016-12-29 14:01:30
Csak nem magadra ismertél a cikk alapján?

Elég szánalmas amit ideböffentettél a férfiakkal kapcsolatban. Igazi tesze-tosza, életképtelen nő képét látom magam előtt, aki mindenki másban látja a hibát, esetünkben a férfiakban.

Talán nem az Éjjel-nappal Butapestből, vagy a Való Világból kellene férfi ideált keresned magadnak. Vagy onnan szedtél eddig is? Olyan kanapén döglő, masszív idiótát? Mit tudsz te a klasszikus értékekről? A hozzászólásod alapján semmit. Van egy elképzelésed azt hajszolod, miközben pokollá teszed a melletted élő férfi életét, aki kénytelen-kelletlen lassan megváltozik, ledöglik a kanapéra,tojik a fejedre, vagy ha van esze elhagy, és messzire szalad.

Mikor olvastam a soraid, sírva röhögtem. Hogy hordhat a hátán a Föld ilyen nőt, mint te? Simán magadra vetted az egész cikket, mert betalált. Elolvastad többször is, hogy a mártíromságodat simogathasd vele.

Nem kevésbé szerencsés vagy, hanem szánalmas. Hervadozzál tovább, és vegyél magdara mindent még akkor is, ha nem is rólad szól.
Válaszolok
Flóra válasza: bejegyzésére 2016-12-29 13:36:25
Kedves Dénes, rendkívül egyszerűen!Itthon még hála égnek nem terjedt el olyan széles körben az, ahogy Kata is írta, az ún. ultraliberális feminizmus, de Amerikában és egyéb a mienknél sokkal jómódúbb országokban sajnos igen. Az ideológia, melyben ellenzik az archaikus nő és családképet, ahol éljenzik és hősként kezelik az egyedülálló anyukákat (annak ellenére, hogy az egyedülálló szülők gyermekei statisztikailag bizonyítottan nagyobb eséllyel lesznek bűnözők). Mindig vannak kivételek, de ez egy veszélyes felfogás, ezt bárki beláthatja. A klasszikus családmodell nem egy konzervatívok által "erőltetett" társadalmi szintű elvárás, hanem egy olyan együttélési forma ami szükséges egy ember egészséges fejlődéséhez, más esetben ugyanis nincs előtte mindkét nemi szerep példája.
Válaszolok
Györgyi válasza: Petra bejegyzésére 2016-12-29 13:06:16
Na ez igaz... Általában a családalapításról van szó, mindig csak a nőkről beszélnek... Pedig némelyik férfi is megérne egy misét... :-)
Válaszolok
Györgyi válasza: György bejegyzésére 2016-12-29 13:03:18
Ott a pont! :-)
Válaszolok
Fhtagn 2016-12-29 12:43:53
Volt egyszer messzi földön egy gyönyörű, önálló, magabiztos hercegnő, aki egy szép napon a kastélya melletti zöldellő mezőn, a kristálytiszta tó partján környezeti kérdésekről elmélkedve egyszer csak meglátott egy békát.A béka ráugrott a hercegnő térdére, és azt mondta: “Oh, csodálatos hölgy, valamikor daliás herceg voltam, amíg el nem átkoztak. Ha megcsókolnál, ismét jóvágású fiatal herceg lehetnék, és akkor, drágám, összeházasodhatnánk, beköltözhetnék a kastélyodba az anyámmal együtt, ahol főzhetnél, moshatnál ránk, nevelhetnéd a gyerekeinket, és emiatt örökké hálás és boldog lehetnél.”Aznap este, miközben a gyönyörű hercegnő könnyű vacsoraként fehérborban és enyhe hagymamártásban megfuttatott fenséges békacombot szopogatott, magában elmosolyodva így szólt: én kurvára nem így gondolom.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?