Nem ártana tudni, hogy egy nőnek hogyan is kellene viselkednie

Remélem, nem bántok meg senkit azzal, amit most írok. De határozottan az a véleményem, hogy a nők nagy része baromira nem tudja, hogy mi is lenne a dolga, hogyan kell egy nőnek viselkedni és milyen szerepet kellene betöltenie egy családban. Amúgy meg tényleg vannak, akik alkalmatlanok anyává válni...mondjuk, azzal nincs is baj egészen addig, amíg ki nem találja magának, hogy neki "gyerek kell".

Hát mi a túrónak kellene ugyan neked egy baba, ha csak azért nem, hogy egy újabb szerepben tetszelegj, te Miss Jajdeszépvagyok? Hogy a négyszázezres babakocsiban tologasd a gyereket, meg siránkozz, hogy "szülés utáni depresszióm van", holott csak lusta vagy felkelni a gyerekhez éjjel...Nos, az én anyukám mondott egy nagyon jót, amikor egy ilyet hallott..."Nem depressziója van ennek, hanem ideje. Foglalkozzon inkább a gyerekkel, ne kibúvót keressen" Szóval igen, ebben azért mégiscsak van valami. (És most tekintsünk el attól, ha valaki tényleg ebben a betegségben szenved, nem róluk szól a bejegyzés, hanem azokról, akiknek egy kibúvó érv arra, miért is nem akarnak semmit sem csinálni a sóhajtozáson kívül). 

Szerintem azért (is) ilyen idióta a társadalmunk, mert felnőtt egy olyan generáció, aki megszokta, hogy ajnározzák, hogy minden róla szól, hogy Ő és Ő és Ő van a középpontban, a problémákat megoldják helyettük és amikor nehézség adódik, áll bambán, hogy "namostmilesz". Aztán az is ott van, hogy nem tudja, hogy mitől nő a nő és mitől férfi a férfi, így meg igen nehéz anyává és apává válni, megfelelő szülői mintát mutatni. 

Ismerek olyat, aki "végigcelebkedte" a terhességét, tisztára trendi volt a nő, meg még a posztjai is folyamatosan a gyerekvállalásról meg a megfelelő gyerekcipőről szóltak. Gondoltam, ez igen, ez a csaj felkészül, de rendesen...Aztán a szülés után sírt, hogy sír a gyerek, meg most hogyan kell pelenkázni, egyedül ne hagyják vele, amúgy meg úristen, ő képtelen erre.Gyereket gondozni. Meg aludni akar. Nos, azért ezt illett volna mondjuk 40 héttel előbb jól átgondolni, mert a gyerek nem visszaváltható dolog, szóval az ott marad, egy életre.

Az ilyen típusú nők persze ráfogják a szülésre a hangulatváltozásukat, sajnáltatják magukat, hogy így a gyerek miatt, úgy a gyerek miatt és mindig kib@szott jó kifogásuk van arra, hogy ők miért is nem csinálnak semmit. Az apa és a család persze jól helytáll (muszáj), meg toleránsak is...egy darabig. Aztán a Gyereknevelésre Képtelen Miss Jajdeszépvagyok csodálkozik, ha elválnak tőle, akkor meg ott marad a gyerek, akit a legjobban sajnálok. De az is van, hogy az Apa beáldozza magát és inkább a családdal marad, mert tudja, hogy így legalább a gyerek gondozva van. Mert szereti annyira a gyerekét, hogy inkább elviseli a hisztit, az önsajnáltatást és megpróbál a gyereke felé kompenzálni. Egy nő alkalmatlansága az anyaságra két másik embert tesz tönkre. Remek.

Szóval szerintem a kulcs a nő kezében van. Próbálkozzunk már meg felfogni, mi, nők, hogy mi vagyunk a családi tűzhely őrzője. És ez nem azt jelenti, hogy nekünk kell főzni. Sokkal inkább azt, hogy mi biztosítjuk a melegséget, hogy ne fagyjanak meg a szívek, ne tűnjenek el érzések..sajnos nem pozicionáljuk megfelelően magunkat, mert annyi más szerepben kell megfelelni, tudom. Munka, gyerek, család, magadra meg nem marad idő és fáradt vagy és nyűgös.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de az én nagymamám hajnalban kelt és mire felébredt a család, már be volt gyújtva, kész volt a tea, a reggeli, soha nem láttam szomorúnak és egyetlenegyszer sem hallottam panaszkodni, hogy ennyi gyerek van, meg mennyi munka és mellette a háztáji. Tette a dolgát és olyan érzelmi biztonságot nyújtott a család minden tagja számára, ami a mai napig, a halála után sem múlt el. Mert a gondoskodása, törődése egy életre megfelelő lelki útravalót adott mindannyiunknak. A főztjében ott volt a szeretete, amitől a"mama főztje" a legfinomabb.

Ma már legtöbbször mirelit, előregyártott ételeket esznek a gyerekek, gyorsan legyen kész, ne kelljen figyelmet fordítani rá...Nem tudom, ki érzi át, mit is akarok ezzel üzenni. Mielőtt még elkezdenének az ultrafeminista, nagyliberális női jogvédők kommentelni, szeretném hangsúlyozni, hogy nem gondolom azt, hogy a nőnek csak otthon, a konyhában a helye, meg maradjon csendben és kuss a neve. De nézzétek meg azokat az ősi társadalmi rendszereket, például afrikai törzsek, ahol mindenki tudja, mi a feladata, ahol a férfi vadászik, a nő gyereket nevel, főz. Szerintem baromira nincs "szülés utáni depressziójuk" és nincs gond a tisztelettel sem, mert a fiatalok tisztelik az időseket, a nő a férfit, a férfi a nőt. Szóval kéretik most kicsit elgondolkodni azon, hogy a nagy liberalizmus hova vezetett, mondjuk az amerikai társadalomban. Megőrültek az emberek, mert felcserélődtek, összemosódtak a szerepek, nincs identitás vagy torz a kép...(És külön bejegyzést fogok szentelni a "Gyerekmentes Övezet" rajongóinak, mert megéri.)

Azt gondolom, hogy ezt csak kicsiben tudjuk elkezdeni megváltoztatni. Amikor a gyereket nem a tévé neveli fel, hanem te olvasol neki esti mesét. Amikor meghallgatod, figyelsz rá, nem a telódat nyomkodod...amikor megkérdezed a férjedtől, hogy milyen napja volt és nem azt mondod, hogy "egyél, amit találsz", hanem készítesz neki valami vacsorát...közösen étkeztek, nem kutyafuttában. Azt hiszem, rajtunk, nőkön nagyobb a felelőssége annak, hogy milyen lesz a jövő, mint gondolnánk. És nem a politika fogja ezt jó irányba vagy rosszba terelni, hanem Te vagy Én.. És a lányod, akinek megtanítod, hogyan kell takarítani, főzni, babázol vele, nem csak az ipadjét nyomkodja...És aki nem fog meghátrálni, ha a saját gyerekét nem tudja álomba ringatni és nem hív majd kétségbeesve, hogy valaki oldja meg helyette a pelenkázást. Mert ha nem helyezzük vissza magunkat a melegség őrzőjének szerepébe, ha nem találunk vissza önmagunkhoz, azt hiszem, abban egyetértünk, hogy dilettáns és torz világban fogunk élni. És ez a jövő már elkezdődött.

Szeretettel: 

Jurák Kata

83
http://kata.blogstar.hu/./pages/kata/contents/blog/32787/pics/lead_800x600.jpg
anyaság,felelősségvállalás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 83 db hozzászólás érkezett!
jurakkata
jurakkata válasza: Alíz bejegyzésére 2016-12-29 00:18:34
:)
Válaszolok
jurakkata
jurakkata válasza: Bernadett bejegyzésére 2016-12-29 00:18:19
14 és 8 évesek
Válaszolok
jurakkata
jurakkata válasza: Volarics bejegyzésére 2016-12-29 00:17:50
Egyetértek:) Köszönöm, hogy leírtad!
Válaszolok
jurakkata
jurakkata válasza: Jeza bejegyzésére 2016-12-29 00:17:22
Köszönöm:)
Válaszolok
jurakkata
jurakkata válasza: Nagy bejegyzésére 2016-12-29 00:16:20
Én köszönöm, hogy mindezt leírta!:)
Válaszolok
Nagy 2016-12-28 23:21:02
Kedves Kata, ha ezt, amit Ön itt leírt meg is éli mint nő, családanya, feleség, akkor Ön egy "Igazi, Valóságos, a valóságot realizálni tudó, Igazi Családi Tűzhely Melegét Őrző Hölgy!!!". Így, nagybetűvel. Kevesen vannak, akik fel merik vállalni így ezt a "Keresztet!", hogy betöltsék igazi szerepüket a családban! A családban egy nőnek nem rabszolgának kell lenni, hanem,- mint azt már írta Ön is -, az összetartó erőnek. Azért lesznek "ketten egy testté", hogy a gondot közösen oldják meg, ahogyan írta is. Jóban, rosszban. Örülök, hogy olvastam a blogját! Csak nem vesznek ki az igazi, család centrikus, felelősen gondolkodó Nők!!! Még annyit!-: 21 évesek voltunk mindketten a feleségemmel, mikor megszületett első gyermekünk. Teljes felelősség tudattal indultunk el az úton, panaszok nélkül, pedig lett volna miért panaszkodni, naphosszat!!! De van a családnak egy harmadik segítője is!!! Ő mindent a kezünkbe ad, csak fel kell ismerni Őt!!! Írását még egyszer köszönöm.
Válaszolok
Beáta válasza: Gyöngyi bejegyzésére 2016-12-28 22:22:51
Gyöngyi teljesen egyetértek Veled! A "régi" világ is igencsak más volt, mint a mostani.De a mostani kirakatanyukák sajnos igenis léteznek! Akik még 1 azaz egy gyermekkel sem bírnak, de valószínűleg ez sem teljesen az Ő hibájuk!Mondjuk a válások ugyancsak két emberen múlnak!Mert hol vannak az IGAZI férfiak és APÁK???
Válaszolok
Ferenc 2016-12-28 22:08:42
Kedves Kata. Bárcsak veled hozott volna össze a sors, 27 évvel ezelőtt :)
Válaszolok
Eni 2016-12-28 21:36:48
"Nem ártana tudni, hogy egy nőnek hogyan is kellene viselkednie"...nem igazán arról olvastam, amit a cím takar... akinek nincs gyermeke az nem nő??? Kedves Kata...és, hogy hogyan kellene viselkednie? Majd te kiosztod?
Válaszolok
Zui230 válasza: Biborka bejegyzésére 2016-12-28 21:27:59
Kedves Bíborka! Köszönöm hogy ilyen tökéletesen összefoglaltad helyettem is ,azokat a (még értelmesebbek által is ) bosszantóan gyakran megfogalmazott téveszméket, amiket ez a cikk is (még ha akaratlanul is) iskolapéldaszerűen sorakoztat fel! Kedves férfiak, kedves nők! Csak arra kérek mindenkit! Gondoljuk végig, miért is szajkózzuk ezeket az évek során szánkba rágott szólamokat? Miért gondoljuk azt, hogy mi jobban tudhatjuk, mi lenne egy adott személy, még abszurdabb az egész női nem dolga, mint ő maga?Valóban ez lenne a helyes út? Vagy végiggondolni mit miért mondunk,és gondolunk, azért hogy pozitív irányba változhasson a nők élete,megítélése!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?