Ítélet luxuskivitelben

Amikor mellettem parkolt le a luxuskategóriás autójával, a láthatóan nagyon drága napszemüvegében a gondosan elkészített frizurájával, rögtön megítéltem. Amikor mellettem jött, elkezdtem magamban tipikus jelzőket aggatni rá, hogy "biztosan több időt tölt a tükör előtt, mint én", és egészen biztosan "apuci és anyuci tette alá a gyönyörű autót". A pékségnél is együtt álltunk a sorban (itt még el is húztam a számat, hogy milyen nagy dolog lehet részéről, hogy a pórnéppel együtt vásárolja meg a reggelijét).

Azzal is szeretheted az embereket, ha meglátod, miben tudsz úgy a segítségükre lenni, hogy nem kérik azt. Meglátod a hiányt, amit Te be tudsz tölteni...

Aztán elkezdtem magam dicsérni, hogy milyen szuper vagyok, hogy nem szállok el magamtól és mindig fontos számomra a többi ember és én mennyit adakozok..itt egyébként majdnem elérzékenyültem a saját jóságomtól. És amíg ennyire el voltam ájulva a saját adakozó személyiségemtől, elfordítottam a fejem az aluljáró tetejéről, mert az öndicsőítő képbe nem nagyon illett bele a hajléktalan kéregető.

Aztán amikor elmentem mellette, néhány lépésnyire lehettem, a srác, akit olyan jól megítéltem, megkérdezte kedvesen a férfitól: “elfogadja ezt az ételt? Legyen csodás napja” Majd továbbment. Elhaladt mellettem, én pedig álltam döbbenten. (A srác egyébként egy ügyvédi irodába ment be, vélhetően ügyvéd vagy jogász)

Mert az, akit megítéltem a külseje alapján sokkal nagyobb szeretetet tanúsított egy rászorulóval szemben, mint én, a “város angyalkája”. Elszégyelltem magam.

Hogyan hirdethetem, hogy így vagy úgy szeressük egymást, ha bennem ekkora előítélet van? Ha képes vagyok elfordítani a fejem, hogy ne lássam más rászorultságát, mert éppen nem illik bele a napi jótéteményeim sorába?
A szeretet áldozatokkal jár. Irgalmas és hűséges - ezt mondja Isten igéje.
Szeretni szavakkal a legkönnyebb… Pedig a szeretet látható, érezhető és cselekedet.

Azzal is szeretheted az embereket, ha nem ítéled meg őket. Azzal is szeretheted az embereket, ha meglátod, miben tudsz úgy a segítségükre lenni, hogy nem kérik azt. Meglátod a hiányt, amit Te be tudsz tölteni.. Azt hiszem, most értettem meg igazán, mi a szeretet lényege. Nem tanulod meg, hogy mi a szeretet, ha csak azokhoz vagy jó, akik veled jók. A szeretet nem csak azt teszi, ami kényelmes számára. Döntés. Eldöntöm, hogy minden reggel étellel segítem azt a hajléktalant, aki a Nyugati aluljárónál tengeti az életét.

Kedves leszek hozzá, mert bár nem ismerem, úgy viselkedem vele, ahogyan azt emberi mivoltja megkívánja. Lehet, hogy könnyebb lenne elfordítani a fejem..és nem tudom megváltoztatni az életét, de legalább tudom, hogy azzal a szendviccsel hozzájárultam ahhoz, hogy életben maradjon.

Szeretettel: 

Jurák Kata

https://kata.blogstar.hu/./pages/kata/contents/blog/26487/pics/lead_800x600.jpg
Jurák Kata,jurák kata idézet
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?