Amikor az alkohol az úr


Régóta terveztem, hogy írok nektek arról, milyen veszélyes játék a pohár után nyúlni - először csak néhányszor havonta, aztán hetente, majd naponta "feszültségoldóként". Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem bírja a szervezetem az alkoholt, így engem ez a függőség elkerül. De láttam sok embert a környezetemben, akiknek az életét néhány év alatt totálisan tönkre vágta az, hogy nem voltak képesek más megoldást keresni a problémáikra. Láttam szép nőket elaszalódni és láttam férfiakat, akik emberi roncsokká váltak rövid idő alatt...láttam a családi életük felbomlását, a gyerekeik vívódását és a társuk tehetetlenségét is. Ilyenkor persze felmerül bennem, miért engedte ez meg magának? Kinek a hibája?

A mindennapok monotonitása, az örömök és élmények hiánya, a kulturális beszűkülés az alkoholizmus egyik kiváltója a szakemberek szerint. A kimaradt örömforrást pedig a legkényelmesebb módszerrel, az otthoni iszogatással pillanatok alatt lehet pótolni. A kiváltó okok általában komplexek, a genetikai meghatározottság mellett megjelenő pszichés és szociális problémák nagyon változatosak, és az alkoholizálással látszólag elfedődnek, valójában azonban felerősödnek. 

És ha már beleesett az alkohol csapdájába az ember, pillanatok alatt észreveszi, hogy még szorongásos betegség is társul hozzá. Aztán ez hatványozódik: megjelenik a hazugság, a csalás, a lopás...Nőknél a zugivás a gyakori jelenség.
Az állandó titkolózás már önmagában is stresszel jár. Ha valakinek ezzel kapcsolatban még lelkifurdalása is van, azért fog inni, hogy elnyomja a bűntudatát. A magyar közgondolkodásban az, hogy valaki munka után hazamegy és megiszik három kupica pálinkát, kísérőnek pedig több üveg sört, akár férfias magatartásnak is számíthat. Ha ugyanezt egy nő teszi, akkor azonban valószínűbben fogják megvetni. A nők alkoholfogyasztását általában kevésbé fogadja el a társadalom, ezért ők hajlamosabbak elrejteni ezt a szokásukat, így válnak zugivókká. 
Ismerek olyan nőt, akiről a munkahelyén nem is sejtik: amikor hazamegy, "bánatában" vagy "feszültségoldóként" azonnal a pohár után nyúl. 
Az alkoholizmus egy olyan csapda, amelybe egyre több nő csúszik bele, szinte észrevétlenül. 
A zugivó nőknél reggel erős tünetek tapasztalhatóak, majd napközben kicsit javul az állapot, ám délutánra belső feszültség és idegesség jelentkezhet. A zugivó magatartására jellemző, hogy társaságban feltűnően kerüli az alkoholt, ha valaki rákérdez káros szokására, akkor hazudik, vagy sokszor összeveszik másokkal a téma kapcsán.
A férfiak jelentős része elmenekül alkoholfüggő párja mellől. Nem feltétlenül azért, mert akadályokba ütközik a gördülékeny élet, valójában azért a menekülés, mert egy alkoholista nő felvállalhatatlan a nagyvilág előtt. 
A későbbiek folyamán az alkoholista személyisége eltorzul, eltűnnek az egészséges énvédő mechanizmusok, majd előtérbe kerülnek a szenvedélyt védő manőverek, illetve hazugságok. Az illető lassan elveszíti intim kapcsolatait, a segíteni akarók átverve érzik magukat, és kudarcélményeik, csalódásaik eltávolítják a betegtől, aki egyedül marad. 
Ismertetőjegyek: az ingerültség, az izgatottság, a kézremegés, az izzadás, majd egy idő után megjelennek a fizikai tünetek: felpüffedő arc, szemek, kezek és száj körüli bőrvörösség. Az alkoholbetegség évtizedek után súlyos leromláshoz vezet.

Ha pedig a társad vált alkoholfüggővé, tudatosítanod kell magadban, hogy nem miattad iszik, hanem azért, mert beteg. Ne fogadd el, hogy a te hibád a veszekedés és nem vagy köteles eltűrni, ha szidalmaz vagy vádol téged. Vésd jól magadba: nem miattad iszik a másik, még akkor sem, ha ő ezt akarja elhitetni veled.

Segíts rajta, ha ő is akarja

Részeg emberrel - talán tapasztaltad te is -, totál felesleges tárgyalni, mert nincsen beszámítható állapotban, érdemes megvárni, amíg kijózanodik és akkor ülj le vele beszélni arról, hogy szeretnéd, ha megszabadulna ettől a függőségtől, mert számára is ez a célravezető. Mivel ez betegségnek számít, semmiképpen se zsaroljuk meg őt, hogy ha megint iszik, akkor többé nem találkozunk vele. Inkább pozitív célokat keressünk és biztosítsuk őt támogatásunkról, szeretetünkről folyamatosan.  A házban lehetőleg ne tartsunk alkoholt. Meg kell keresni a valódi okát az alkoholizmus kialakulásának. Az is fontos, hogy ha vannak italozó barátok, akkor azokkal érdemes megszakítani a kapcsolatot. És ne türelmetlenkedjünk, nem egyszerű út vezet ki az alkoholizmus fogságából. 

Ha azonban nem hajlandó együttműködő lenni, nem akar leszokni az ivásról a társad, vegyél erőt magadon és hagyd el. Tudom, kemény szavak, de mások életéért nem te vagy a felelős, hanem ő maga.

Az ő döntése az, hogy alkoholista marad, de te dönthetsz úgy, hogy ezzel nem vállalsz közösséget. 

Ne akard megérteni és ne higgy neki, hogy megváltozik...mert ha tízszer átvert, biztos lehetsz a következő pofonban is. 

Szabadulj meg az alkoholista embertől, még akkor is, ha egyébként ragaszkodsz hozzá. Mert a te életedben is rombolást eredményez majd az ő jellemgyengesége. Nem kell megmentened és nem vagy mártír sem. Éld az életed, ha nem vele, hát nélküle. Ne nézd azt, hogy mi lesz vele, mert ő sem gondolt rád vagy a családra, amikor minden nap a pohár után nyúl. 

És a legfontosabb: ne engedd, hogy magával rántson. Tiszteld magad annyira, hogy nemet mondasz. Többet és mást érdemelsz. 

Szeretettel: 

Jurák Kata

Címkék: Jurák Kata
1
https://kata.blogstar.hu/./pages/kata/contents/blog/30208/pics/lead_800x600.jpg
Jurák Kata
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Ilus 2016-12-29 22:44:21
Mint gyógyult alkoholista solat tudnék mesélni a leírtak maximálisan fedik a valóságot
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?