2016.09.14.

Egy csomó problémától és lelki válságtól kímélnék meg magukat az emberek, ha azokra néznének, akik szeretik őt, ahelyett, hogy tíz körömmel ragaszkodnának azokhoz, akiknek semmit sem számít.

2016.07.18.

Fontos az elengedés, "engedd el" - mostanában ezt szajkózza mindenki. Nekem ebből baromira elegem van, de tényleg. Mert mondhatom én kívülállóként, hogy valaki szakadjon már el a múltjától vagy attól, aki játszik vele, kihasználja...ha az a valaki erre képtelen. Egészen egyszerűen nem akarja a leválást.

Mert függ a másiktól, a hiányától, az érzéstől, amit generál benne, még akkor is, ha az rossz. Ilyenkor érzékeli a kínokat, mégis benne ragad, tudja, hogy rombolja, mégis akarja tovább, maga sem érti, miért. Ilyenkor aztán mondhatom, hogy "engedd el", mert néz rám nagy szemekkel, hogy "de azt hogyan kell? próbálom és nem tudom ". Persze eleinte még megpróbáltam elmagyarázni, észérvekkel alátámasztani, amit egyébként ő is tud, hogy "helloka, bele fogsz ragadni a szenvedésbe", de mostanában már meg sem próbálom felrázni ebből az állapotból. Tudjáto
k miért? Mert ha ő nem akarja, akkor nincs miről beszélni.

Ennyi az egész. Akarat. Tudatosság. Nem az elengedés. 

Egy tudatos ember életében nincs helye játszmának, ego-harcnak, bizonyítási kényszernek. Tudja, mi építi, mi rombolja, mi volt a tanítása egy adott kapcsolatban és ezzel a felismeréssel már eszébe sem jut tíz körömmel ragaszkodni ahhoz, ami egyébként folyamatosan padlóra küldi.

"Engedd el"- ezt nem kell tízezerszer mantraként mondogatni annak, aki tisztában van azzal, hogy mire is mond nemet és mit akar elérni, mi a célja. Mert amúgy mindenki boldog akar lenni, tökéletes párkapcsolattal. Azt hiszem, nem árt, ha magadba vésed azt, hogy nem egy másik embertől lehetsz boldog, mert az ideig-óráig tart. Hanem önmagadtól. 
Amikor egyedül is tökéletes harmóniát élsz meg, amikor nincs hiány az életedben valaki után...akkor ragyogni fogsz és ezt a ragyogást mindenki észreveszi majd...az is, aki tényleg megérdemel téged.

Nem az elengedés tehát a titok, hanem az, hogy megtaláld végre azt a valakit önmagadban, aki szereti magát annyira, hogy nemet mondjon egy olyan kapcsolatra, amiben megalázzák, kihasználják, becsapják, taktikáznak és drámáznak vele, ehhez pedig ő asszisztál. (még ha szenved is benne)

"Engedd el" ....igen, engedd el az elengedni akarást, a görcsös bizonyítgatását annak, hogy kellesz valakinek. Bízz magadban, szeresd azt a valakit, aki képes felismerni, mire van szüksége. És az a valaki nem fog elméleteket gyártani, hogy miért nem tudja még elengedni az eddigi rosszat...hanem erős lesz és kitartó. És még véletlenül sem akar szenvedni egyetlen percet sem és nem akar revansot sem venni az őt ért sérelmekért. 
És ehhez az erős, tudatos és kiegyensúlyozott valakihez boldogan fog kapcsolódni az, aki nem lerombol, hanem épít. Aki önmagadért szeret és nem azért, akivé melletted válhatna.

"Elengedés"...? Ez a kulcs a boldogsághoz?  Ugyan.

A Tudatosság. Azt hiszem, ennyi kell csupán, nem lélektani dráma vagy spirituális labirintus. Tudd, hogy ki vagy, mit érsz, hova tartasz. És szeresd azt a valakit annyira, hogy esélyt adsz neki az őszinte, igaz szerelem megélésére.
Mert jogod van szeretve lenni és boldogan élni. Nem kell megalkuvóként beleragadni egy szeretetmentes, hamis kapcsolatba úgy, hogy közben a lelked tudja, hogy többre vagy hivatva, hogy azt a valakit, aki Neked rendeltetett, már sosem ismerheted meg. Miért? Mert így döntöttél. Tényleg csak rajtad múlt. Nem az elengedés-mantrákon.

Szeretettel: 

Jurák Kata

2016.06.23.


Nagyon sok házasságot láttam már felbomlani, sokszor próbáltam mediálni a felek között, de van, amikor az ember megérzi azonnal, hogy hiába minden próbálkozás, ennek a kapcsolatnak bizony vége van. És nem azért, mert annyira elhidegültek volna egymástól a felek, hanem mert vagy az egyik vagy a másik (ritkán mindketten) nem képesek belátni, hogy hibáztak bizonyos dolgokban és lehet, hogy nem kellő figyelemmel és toleranciával élte meg a mindennapokat. 

2016.06.18.

A legtöbben szeretik másként látni magukat, mint amilyenek valójában és amúgy tényleg könnyebb nem szembenézni a hibáinkkal, hanem másokat hibáztatni mindenért. Egy kapcsolat felbomlása után mindig azt szoktam javasolni, hogy ne ugorjanak fejest azonnal egy másikba, hagyjanak időt maguknak arra, hogy megvizsgálják a felismeréseket, tanításokat, amiket az eltelt időszak alatt kaptak meg. Mert nem csak a másik a hibás mindenért. Egy kapcsolatban két ember van, mindketten tesztek bele és vesztek el belőle. 

2016.05.15.

Néha annyira félünk az újtól, a változástól. Próbáljuk inkább eldobni magunktól, ahelyett, hogy megélnénk, hogy szembenéznénk vele...a feladattal, az érzéssel.

A legrosszabb azonban mégiscsak az, ha magunktól tartunk. A legnagyobb falakat mindig maga köré építi az ember. Észrevétlenül zárod be magad...saját börtönödbe.

Vannak, akik életfogytiglanra ítéltetnek..míg mások képesek arra, hogy kiszabaduljanak..mert megértik: az életben mindent azért kapunk, jót-rosszat egyaránt, hogy tanuljunk belőle, hogy megéljük. Mert minden pillanat ajándék.

És véssétek jól az eszetekbe: "Ami jön fogadjátok, ami megy, engedjétek.."

2016.05.12.

Van az úgy, hogy néha lepadlózol. Még ha gyakorlott vagy és baromira megszoktad a kisebb-nagyobb pofonokat az Élettől, akad, ami tényleg a padlóra küld, bármilyen erős is vagy.

2016.05.12.

Hidd el, hogy elérkezik az a pillanat, amikor amikor már nem akarsz olyan emberekkel együtt lenni, akik lehúznak, visszatartanak, a rosszat látják benned, könnyet csalnak a szemedbe.

2016.05.12.

Tudod, a szerelem nem csupán mindent elsöprő érzés. Az, ha szerelmes vagy, azt is jelenti, hogy tiszteled a másikat annyira, hogy nem hagyod kétségek között. Figyelsz rá...arra, amit mond, amit érez..és nem helyezed önmagad a másik elé semmilyen szinten.

2016.05.10.

A kívánságaid olyanok, mint a lámpások

A kívánságaid olyanok, mint a lámpások. Beragyoghatják az életed, fényt hoznak a szürkeségbe...Képzeld el, hogy a vágyad megvalósul...ezt az elképzelt képet tartsd fent, mint egy filmkockát, rögzítsd a tudatod mélyére, tudd, hogy sikerülni fog...majd engedd tovább.

2016.05.07.

Minden probléma akkora súllyal van jelen az életünkben, amennyire engeded, hogy jelen legyen.

Elengedni. Mindenhol erről hallani: “engedd el” meg “fontos az elengedés”...Szerintem ez inkább az ellenkezőjét váltja ki, mint kellene.